De juiste reflexen tegen winterbeestjes

De juiste reflexen tegen winterbeestjes

Terwijl de griep steeds meer mensen treft, geven we je hier een overzicht van vijf eenvoudige, maar efficiënte maatregelen tegen virale winteraandoeningen: 

 • De handen regelmatig wassen met water en zeep of met een hydroalcoholische oplossing; 
 • Niezen op je elleboog in plaats van in je handen; 
 • Wegwerpzakdoekjes gebruiken; 
 • Bij griepverschijnselen een wegwerpmasker dragen, vooral bij contact met zwakkere bevolkingsgroepen (ouderen, mensen met een verzwakt immuunsysteem, jonge kinderen, zwangere vrouwen);
 • Direct contact vermijden met voorwerpen aangeraakt door grieperige personen. Het virus kan namelijk meerdere uren overleven op oppervlaktes of objecten. Het gebruik van een afstandsbediening bijvoorbeeld verhoogt de kans op besmetting want het is een voorwerp dat door iedereen vastgenomen wordt en zelden schoongemaakt wordt. Andere mogelijke besmettingsbronnen zijn deurknoppen, trapleuningen, computertoetsen ...

De meerwaarde van homeopathie

Oscillococcinum is een biotherapeutisch, homeopathisch geneesmiddel dat aandoeningen voorkomt door de weerstand van het lichaam te verhogen. De doeltreffendheid van dit geneesmiddel en de snelheid waarmee het werkt zijn aangetoond en nemen toe naarmate de toediening in een vroeg stadium plaatsvindt. De patiënt dient de inhoud van één dosis onder zijn tong te laten smelten. Homeopathische geneesmiddelen mogen door de hele familie worden gebruikt, ook door kinderen en zwangere vrouwen, en er zijn geen nevenwerkingen. In geval van twijfel, vraag raad aan je apotheker.

Luchtzuiverende sprays 

Sommige essentiële oliën kunnen ziektekiemen, mijten, microscopische schimmels, parasieten, virussen of slechte geurtjes vernietigen. Deze sprays kunnen heel nuttig zijn bij een virale epidemie. 

Weg met toxines

Een detox-kuur ondergaan is bijzonder nuttig in deze periode van het jaar, en net zoals bij modeverschijnselen bestaan er veel varianten. Elke persoon doet het dus op zijn manier!

Zuiver je lichaam op je eigen tempo

Om je lichaam en geest te zuiveren combineer je het best een gezonde voeding met yogaoefeningen en een drainerende behandeling. Ga resoluut voor een detox-kuur die op alle niveaus inwerkt, geen tekorten in de hand werkt en de giftige stoffen die zich in je lichaam hebben opgestapeld en die een goede lichaamswerking verhinderen, op een zachte manier afvoert. 

Door voorrang te geven aan groenten en fruit, en door te opteren voor bio-voeding en seizoens- en streekgebonden producten, kies je ook voor een caloriearme voeding rijk aan vitaminen, mineralen en zuiverende bestanddelen. 

Yogaoefeningen zullen dan weer bijdragen tot een betere afvoering van de giftige stoffen via de uitscheidingsorganen: de darmen, de nieren, de longen, de huid. Ten slotte kunnen specifieke massages, aan de hand van vochtafdrijvende activa, zorgen voor een mooier lijntje. Dit programma dient minstens 2 weken gevolgd te worden, en leidt tot zowel gewichtsverlies als een verhoging van het energiepeil. 

Tijdens de kuur

 • Eet vooral fruit, rauwe groenten of groenten gekookt op lage temperatuur;
 • Herleid de opname van dierlijke eiwitten tot 150 gr per dag en haal ze vooral uit eieren, mager vlees en vis;
 • Gebruik olijfolie om te koken, en varieer af en toe met noten-, lijnzaad-, hennep- en sesamolie voor hun onverzadigde vetzuren;
 • Drink vooral vitaminerijke drankjes zoals fruit- en groentesapjes maar ook water en kruidenthee;
 • Probeer indien mogelijk rond 22 uur te gaan slapen: onze lichaamsbatterijen worden ’s nachts opgeladen;
 • Beweeg voldoende: wandelen of een sport beoefenen zijn ook manieren om giftige stoffen uit je lichaam te verwijderen (via transpiratie);
 • Ga naar een sauna en neem een stoombad: begin met een hammam, gevolgd door een pauze van 15 minuten, neem dan plaats in een sauna, opnieuw gevolgd door 15 minuten pauze en sluit af met een hammam;
 • Gaan naar buiten! Geniet van elke zonnestraal en adem met volle teugen in de natuur. Dit bevordert de ademhaling en de slaap.

Ga voor een kuur op basis van vochtafdrijvende planten 

Er bestaan heel wat voedingssupplementen en kruidenthee om je detox-kuur nog efficiënter te laten verlopen. Jij bepaalt wat voor jou het beste werkt. Kliswortel is goed voor de huid, kruidenthee met hondsgras is goed voor de nieren, berk zorgt voor een betere darmwerking, cichoreiwortel zet de lever aan het werk, wilde kastanje is ideaal tegen zware benen, groene thee is perfect om te vermageren en groene koffie is het geheime wapen tegen cellulitis … Voedingssupplementen worden over het algemeen ’s morgens of ’s avonds genomen, de kruidenthee en de vochtafdrijvende dranken de hele dag door. 

Bij twijfel, vraag raad aan uw apotheker!